"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!"
Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!
Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.
|
|
|
A körte hamarosan átveszi a hatalmat piacok standjain, ezért itt az
ideje, hogy megismerkedjünk gyógyító hatásával, ugyanis a Közép-Ázsiából
és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem jótékonyan hat szervezetünkre. A körte termesztéséről szóló első feljegyzések időszámításunk előtt 3.500-ra nyúlnak vissza. A körte a mérsékelt és a szubtrópusi éghajlatot kedveli, a közép-európai országokon kívül Spanyolország, Franciaország, Belgium, Németország és az Egyesült Államok emelkednek ki termesztésében. A körtével való ismerkedést kezdjük az alapoknál, azaz a körtefánál, amely a rózsafélék családjába tartozik. A körtefa
akár húsz méter magasra is megnőhet, (bár nem ez a jellemző) és 65 évig
is elélhet. A fa formája kezdetben gúla alakú, majd elkezd kerekedni, végül ovális alakot ölt. A csillogó, ovális, fogazott levelek mellett apró fehér, néha rózsaszín virágok díszítik a fát. A gyümölcs formája, színe és mérete szintén elég változatos; a körte lehet hosszúkás, de némelyik kerekded, és inkább az almára hasonlít, a gyümölcs általában sárgás, zöldes, barnás, esetenként pirosas árnyalatokban pompázik. A körte fogyasztását viszonylag kevés, kis méretű barnás-fekete magok "bonyolítják". A származás és a külalak témáján átfutva, végre rátérhetünk a lényegre, a gyümölcsre. A körte ugyan nem tartalmaz jelentős mennyiségű ásványi sót vagy vitamint, de olyan összetételű a gyümölcs, hogy számos betegség gyógyítására felhasználható. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. A körtében találunk A- és B-vitamint (tiamin, rivoflamin, niacin, folsav); a benne rejlő C- és E-vitamin, kálium, pektin, vas, jód és kalcium révén a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme lehet. Miért jó a körte? - A gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását. Érdemes közvetlen étkezés előtt fogyasztani. A körte leve hűsítőleg hat a gyomorhurutra. - Kalciumtartalmánál fogva hozzájárul, hogy a csontok erősek, és egészségesek legyenek. - A benne lévő pektin segíti az emésztést, serkenti a belek működését, ezáltal megakadályozza a székrekedést; ideális a szervezet méregtelenítéséhez. - Ha tíz napon keresztül naponta egy-két kilogramm hámozott körtét eszünk, pozitívan hat a vese működésére, valamint csökkenti a vérnyomást. Gyakran ajánlják fogyasztását érelmeszesedésben szenvedő betegeknek, illetve a vese panaszokban szenvedő betegeknek. - A körte leve a benne rejlő B-vitaminok által kitűnő itala a szív érrendszerbeli problémákkal küszködőknek. - A körtében található vas erősíti vörös vérsejteket. - A természetgyógyászok a jódban gazdag gyümölcsöt javasolják a strúmában szenvedőknek. - A körte csökkenti a vér koleszterinszintjét. - A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmakat. |
Címkék:
Üdvözöljük az
Erdélyi magyarok a világban közösségében!
PayPal segítségével
átutalással
nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB
Az adományozás adómentes.
© 2024 Created by erdelyimagyarok.com. Működteti:
Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!
Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.