Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Hmmm... ha tudsz valami finomságot készíteni. Itt oszd meg velünk. Töltött káposzta, vinete, zakuszka, csorba, miccs, lángos, és egyéb finom recepteknek itt a helye.

Megtekintések: 2032

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Ez a kürtős kalács recept az erdélyinek kistestvére, mi a Nagykunságban így készítjük. Természetesen Nagymamám receptje :) Nagyon egyszerű elkészíteni, érdemes kipróbálni.


Kürtőskalács

50 dkg liszt
15 dkg vaj
8 dkg porcukor
3 db tojás
2 dkg élesztő
1 dl tej
5 dkg darált dió
csipetnyi só

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Közben az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd hozzáadjuk a liszthez. A 3 tojás sárgájával és a tejjel összedolgozzuk, hogy könnyű kelt tésztát kapjunk. Kelesztés után 1 cm széles rudakra vágjuk, feltekerjük a cirokszárra, a felvert tojásfehérjével bekenjük, cukrozott darált dióban meghempergetjük. Zsírozott tepsiben szép pirosra sütjük. Természetesen kemencében sütve az igazi!!
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Mellékletek:

jaj ezt majd kiprobálom .( igaz nem hamarjában , most a karácsonyi asztalra más féle édességet teszek ) a recept jónak tünik!!! köszi hogy megosztottad .

Csörögefánk
Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 1evőkanál sertészsír, 1 tojás, 4dl víz, kevés szódabikarbóna, 1teáskanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 3 dl olaj, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés ecet.

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a zsírral, s a közepébe ütjük a tojást. A vízhez hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliáscukrot , az ecetet, a szódabikarbónát, és összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval rombusz alakúra vágjuk, kifordítjuk, és forró olajban kisütjük. Porcukorral tálaljuk.
Nálunk a csőröge másképpen készül :)
Íme a Nagykunságból merített "kincs"!
2 egész tojást 2 dl tejföllel, 1 ek. porcukorral, kevés sóval elkeverünk. 1/2 cs sütőport és annyi lisztet adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Vékonyra nyújtjuk, derelyemetszővel csíkokra, majd rombuszokra vágjuk. A rombusz közepére bemetszést készítünk, ezen átfordítjuk a tészta egyik oldalát és forró olajban kisütjük. Jó étvágyat kívánok!
Farsangi fank
Hozzàvalòk: 0,5 kg. liszt,
6 tojàssàrgàja,
6dkg. olvasztott vaj,
5dkg.porcukor,
4dl. tej,
1evk. rum, csipetnyi so.

Elkeszites: Az elesztot langyos cukrozott tejben felfuttatjuk.Vigyazat, hogy minden hozzavalo szobahomersekletu legyen, ne legyen huzat a konyhaban, mert nem lesz szep holyagos a teszta, vagyis nem lesz szep lyukacsos belul. Mikor az eleszto felfutott, a megszitalt lisztbe feszket csinalunk ,s hozzaadjuk a tojasokat, a vajat , a porcukrot a megmaradt tejet es jol osszedolgozzuk.Utolag adjuk csak hozza a sot! Azt mondjak nem szabad az elesztovel erintkezzen, mert megallitja a kelesi folyamatot( ugyanez ervenyes a kenyersutesnel is!). 30-40 percig lefedve keleszjuk. Lisztes deszkan kezzel huvelykujj vastagsagura nyujtjuk, kiszaggatjuk es ujra letakarva kelni hagyjuk. Mikor ketszeresere megkelt, forro, de nem fustolgo olajban megsutjuk. Az elso oldalat fedo alatt, amikor megforditjuk fedo nelkul sutjuk tovabb. Sargabaracklekvarral kinaljuk porcukorral megszorva.
Olasz varians: A lekvar helyett fott vaniliakremmel, (nem pudinggal!) toltjuk meg. A kremet a fank belsejebe toltjuk.
Hozzàvalòk: ½ tej
5 kanàl liszt
2-3 tojàs sàrgàja
10 kanàl cukor
Mindezt összefőzzük, majd hozzáadunk 2 vaniliát. Ha a lisztet a cukorral osszekerevjuk ,nem lesz gorcsos a kremunk. A tejet hidegen keverjuk ossze es utanna teszzuk a tuzre. Igy tuti nem lesz problema. Ha csokis varianst szeretnenk , 1evk. kakaot tehetunk bele vagy par kocka csokoladet es egy rumesencet. A csokival finomabb. Ezek a fott kremeket tortak toltelekjekent kivaloak.
Olasz risotto
Hozzavalok 2 szemelyre: 3 marek hosszuszemu rizs
kozepes nagysagu hagyma
fel pohar feherbor
6dl. husle(lehet knor kockat is haznalni)
zucchini,vagy borso vagy salata, cikoria, sparga
reszelt parmezan
olivaolaj
Elkeszites: A hagymat aprora vagjuk es olivaolajban kicsit melegitjuk, majd hozzaadjuk a rizset es egyutt addig dusztoljuk mig a rizs szine kezd valtozni, de vigyazzunk, hogy ne barnuljon meg a hagyma!!!!Hozzadjuk a feherbort, ami par masodperc alatt el is parolog. Miutan minden elparolgott johet a husle.Ebben 10percig fozzuk majd hozzadjuk a zoldseget. Ez lehet: spenot vagy ma friss zoldseg, majd tovabb fozzuk. Ha fagyasztott spargat vagy zucchinit hasznalunk elobb fagyasszuk ki. Ne hasznaljunk konzerveket, mert szetmegy az egesz. Talalaskor megszorhatjuk parmezannal.
Mellékletek:
Egy lagziban volt szerencsém a következő süteményhez, melyet a menyasszony erdélyi nagynénije készített :)
Szülővárosomban megrendezett háziasszonyversenyre ezzel neveztem, jutalomban részesültem.

SÜTEMÉNY RECEPT
1,5 csésze vágott dió
1.5 csésze vagdalt rahát
9 tojás fehérjéből 9 kanál cukorral kemény habot verünk, amikor a hab megkeményedik beleteszünk 9 kanál lisztet és egy fél sütőport . Ebbe a habba beletesszük a diót és a rahátot.
A tepsit kizsírozzuk és lisztezzük, majd kisütjük a masszát.
Krém: 2 liga margarint 25 dkg porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a 9 tojás sárgáját és két csomag vaníliás cukrot és addig keverjük míg ismét habos nem lesz.
Ha kihűlt a piskóta:
Összerakjuk a következőképpen: 1 nápoly lap, 1 krém, 1 piskóta, 1 krém, 1 nápoly lap
1-2 napig állni hagyjuk a hűtőben, hogy a nápoly lap puhuljon keveset.
Kedves Magdi! Csak most találtam meg a rahátos, ostyás sütit! :-) Köszi!
Sziasztok!
Nagyon tetszett a Gábor megjegyzése! Igazán rég nem kacagtam ilyen jót!
Valoban az otthoni szép és zamatos nyelvnek meg kell maradnia.
Különbn szívesen olvasnék egy-két Kürtöskalácsról szoló receptet.
Neharagudjatok de tòltòtt kàposztàban nem szoktak fokhagymàt tnni csak hagymàt amit egy picit megdisztelnek a rizsel es paprikàval es òssze vegyitik az òròlt hussal ,meg minden sorba belehett tenni egy finom hazi szalonàt vagy koszticàt ahog a romànok hivjàk. probàljàttok igy Eliz
Saláta leves.

Egy kis császárhúst vágok kis kockákra, megpiritom, majd kiveszem az edényből. A visszamardt zsiradékba beleteszem a karikára vágott zöldhagymát, zöld-fokhagymát, a murkót (sárga répát),apróra vágott petrezselyem zöldet, és apróra vágott kapor zöldet, ezt megdinsztelem egy kicsit. Azután megszórom egy kevés liszttel, és felengedem húslevessel, de ez lehet akár csontlé, vagy egy leveskockából készült leves . Puhára főzöm a zöldséget.Majd beledarabolom a salátát, és nem több mint 5 percig tovább főzöm. Egy serpenyöben rántottát készítek, ami tojásból, egy kevés reszelt sajtból, és nagyon kevés lisztből áll,persze a sót, és fekete borst sem felejtem el, ahogyan a levesből sem. Ha kész az egyik oldala a rántottának, akkor megfordítom, és a másik oldalán is megpiritom egy kicsit. Majd feldarabolom és a leveshez adom. Savanyítom egy kis ecettel, vagy citrom lével. Ebben az esetben egy pici cukrót is adok hozzá. Megbolondítom tejfőllel. De ezt lehet akár a tányérban is,ízlés szerint. Aki szereti, az a végén bele teheti a pirult császárkockákat is.

Ez is finom. Másmilyen, de finom.Jó étvágyat kívánok.
Igeeen!!!

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek