Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Hmmm... ha tudsz valami finomságot készíteni. Itt oszd meg velünk. Töltött káposzta, vinete, zakuszka, csorba, miccs, lángos, és egyéb finom recepteknek itt a helye.

Megtekintések: 2032

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Édes málé, nagyon finom erdélyi sütemény, szamosújvári recept, nagymamám hagyatékából
Hozzávalók
4 tojást habosra keverünk1 csésze cukorral, majd hozzáadunk 1 csésze fehér lisztet, 2 csésze málélisztet (finomat), egy egész sütőport, vaniliás cukrot, 8 dcl aludttejet, vagy joghurtot, fél csésze olajat. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, majd kb. fél órát pihentetjük, azután sütőbe tesszük, és lassú tűznél, kb. háromnegyed órát sütjük.Szúró próbával ellenörizzük, hogy megsült-e.
Hecsenpecs, vagy kajszinbarack lekvárral tálalható.

Készíthető gyümölcsös változata is, ilyenkor a sütőpapírt behintjük darált dióval, majd ráhelyezzük a választott gyümölcsöt ( őszibarack, szilva, kajszinbarack), kevés fahéjjal behintjük, ekkor borítjuk rá a tészta masszáját, és a fenti módon megsütjük. Amikor megsült, a gyümölcsös fele lesz felül, ilyenkor nem adunk hozzá lekvárt.

Jó étvágyat!
A múlt heten, amikor az egyik ismerősöm bejött a házban azt mondta: itt őszi illat van. Valóban, készült a zakuszka.
Sok a dolog vele, de mikor télen elkapod azokat a mosolygó pillantásokat, miközben ürül az üveg...hat megéri.
Az első recept, a finom-vegyes zakuszka egyike.
Hozzávalók: 2kg hagymali, 1kg murok (sárgarépa), 1-2 zeller gyökér, 6kg gogos (paradicsompaprika), 4kg vinete (padlizsán)-megsülve, pucolva, lecsurgatva, megvágva, 400g sűrített paradicsom, só, bors, babérlevél 6-8 db., 1 l olaj.

Az olajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, utána jöhet a ledarált murok és zeller. Amikor félig megpuhultak jöhet a paradicsompaprika, só, bors, babérlevél . Gyakori kavargatással és lassú tűzön hagyjuk puhulni. Hozzáadjuk a vinetet és a paradicsomot. Nagyon lassú tűzön kb. 4 órát főzzük.
Közben előkészítjük az üvegeket: mossuk szárítjuk. Kb. 20 db feles üvegre lesz szükség.
Jo meleg üvegekben szoktam tenni, zárom és visszateszem másnapig a jó meleg lerben, hadd hűljön ott ki.


A második recept Nagymamám kedvence- kapia (pritamin) zakuszka, mert nem haragszik a maja tőle (nincs hej benne) és nagyon kifinomult íze van.
Hozzávalók és készítés:
-6kg szép nagy piros húsos, minél egyenesebb kapia, megsütve, lehetőleg szénen, meghámozva, kicsumázva, ledarálva.
-1/2 l olajjal lassú tűzön összefőzzük (kb. 1 órát)
-3 kanál mustár
-3 kanal mez
- ízlés szerint só. Egy nagymama tanított, hogy ügyeljek mert melegen nem érezzük olyan jól az ízeket. Hagyjuk kicsit kihűlni és akkor kóstolgassuk.

Meleg, tiszta üvegekben tesszük. 20 percet dunsztoljuk.
Nem lesz sok belőle- kb. 6 feles uveg, de nagyon finom.

Gyönyörű oszt mindenkinek!!
fözni nem tudok,csak enni.majd olvasom a recepteket.a zakuszkát is és a pulizkát is szeretem

Ciorba de perisoare

Én Dániában tanultam egy módját a ciorba de perisoare készítésének. Ime leírom netek: répát, petrezselyemgyökeret, hagymát lereszelni a reszelö nagyobbik lyukán és odatenni föni. A leostyán nem hiányozhat belölle! A darálthúst összekeverem sóval, borssal, pirospaprikával és tetszés szerinti rizzsel. (nem túl sokat) Amikor a leves fö kis gömböket formálok a huskeverékböl és azt is a levesbe teszem. amikor a ´husgombócok megvannak kész a ciorba. Savanyitani lehet. borssal, ecetel vagy citromlével tetszés szerint. Itt mindenkinek ízlik!

Jó étvágyat hozzá! N.Irén

Lekváros Derelye

Házi tésztát készitünk, (fél kiló lisztböl 2 személynek)

Kiseritjük kb.2-3 mm vékony lapra. A lap felét megtöltjük pontonként egy kiskanállal , házi szilvalekvárral ( mint egy sakktáblát minden mezöben egy kiskanál lekvár kb. 2-3 cm távolsággal.) Majd ráhajtjuk a tészta másik felét (betakarjuk a lekvármezöt).A lekvárdombok közötti mezöt majd átguritjuk egy hullámkerékkel (ami úgy mutat mint egy pizza szeletelö).

Ezeket majd forralo vizben bedobálva addig fözzük mig a felszinre jönnek. Elözöleg egy edényben prézlit piritunk kevés olajban ( pontosan úgy mint a szilvásgombócchoz) 

A fött derelyéket beleforgatjuk a prézliben, majd fahélyas cukorral meghintve tálaljuk.

Ez volt az eggyik gyerekkori kedvencem. Irénke nyagymamám receptje.

ami úgy mutat mint egy pizza szeletelö - úgy hívtuk: derelymetsző.
Köszönöm Mária.. :)

Szeretettel üdvözlöm a honfitársaimat.

 

Egyik nagy kedvencemet (levesek közül) szeretném megosztani veletek. Édesanyám annak idején ünnepnapokon készített nekünk ilyen levest, amit én imádtam. Sokáig nem ettem ilyet, de pár éve egyszer ismét eszembe jutott és megfőztem. Azóta bekerült az étrendünkbe. Akkor régen édesanyám nem tett bele leveskockát, mert nem volt falun.

 


Szabógallér leves

Hozzávalók:

1 tojás

10-15 dkg liszt

3-4 közepes murok (sárgarépa)

1 petrezselyemgyökér zöldjével

tyúkhúsleveskocka

bors

pirospaprika

1 fej hagyma

3 evőkanál griz (búzadara)

 

1 tojással, liszttel, pici sóval tésztát gyúrunk, ne legyen kemény, mert vékonyra kell nyújtani.

A kinyújtott tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.

 A murkot (sárgarépát), - egy kivételével - és a petrezselyemgyökeret apró kockákra vágjuk, zsíron vagy olajon megdinszteljük, felöntjük vízzel (kb. 3 liter), ízesítjük a leveskockával, borssal, sóval.

A megmaradt (1 db) murkot (sárgarépát) és 1 fej hagymát apró reszelőn lereszeljük, 3 kanál grizet (búzadarát) olajban vagy zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a reszelt murkot (sárgarépát), hagymát, kis pirospaprikát, levesszük a tűzről, ezzel töltjük meg a kinyújtott tésztát, melyet 3 részre osztottunk (minig az én dolgom volt megkenni a kinyújtott tésztát, már akkor megjött az étvágyam). A tölteléket elosztjuk a 3 tésztán, elegyengetjük, felcsavarjuk. Fakanál nyelével 2-3 cm darabokra osztjuk, késsel elvágjuk, hogy külön darabkákat kapjunk.

A közben megfőtt levesbe belefőzzük a kis gallérokat. Nem baj, ha kicsit megnyílnak.

A petrezselyemzöldet apróra vágva belefőzzük a levesbe.

 Akár más töltelékkel is tetszés szerint használható.

 

Fejedelmi lakoma, csak ezzel jól tudok lakni, mert a "hazai ízek", meg a nosztalgia érzéssel együtt nagyon laktató tud lenni....

En is ismerem a szabogarel levest az en anyukam is fòzte finom

 

Nagyon örülök Elíz, eddig még mindenki furán nézett rám itt Magyarországon, amikor említettem a "Szabógallér leves" nevet. Hogyan készítitek?

Az en Anyukam ugy keszitette mit ahogy leirtad. Csinalt egy tesztat laskàta ahogy Erdelyben mondjàk es kisititette.Majd pergelt hagymàt ,grizt es paprikat majd a felere persze es òssze hajtotta majd kessel vàgta a a gallert: Persze fòvò vizbe megfòzte es kesz a Szabogaller leves. Jo etvagyat. Eliz

Hmmm, nagyon finom. Köszönöm, hogy válaszoltál. Ha tudsz még valami finom ERDÉLYI ízt, szívesen veszem.. :-)

 

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek