"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!"
Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!
Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.
Címkék:
Nagy Kemény Géza a legutóbbi első képén bemutatja a gyilkos galócát, annak a fehér változatát, habár a kalap szélén látható egy halvány sárgás árnyalat. Jól láható a szoknyaszerű gallér ás a többé-kevésbé fejlett bocskor is, amiről egyből felismerhető. Legjobb, ha az ilyen gombákhoz meg sem próbálunk hozzányúlni, emiatt veszítették sokan életüket. Az ugyanannyira halálos gyilkos galóca tulajdonképpen zöldebb, sárgás-zöldes színű. Egyszer majdnem leszedtem, mert a kalap színe szinte olyan volt, mint a zöldhátú galambgombáé, de amikor láttam a szoknya-gallért, meg a bocskort, rögtön tudtam, hogy mi áll előttem és otthagytam.
A hatalmas vargánya gyönyörű élmény lehetett, ami emlékezetes a gombász életében.
Incze Éva hozzászólására azt tudom mondani, hogy sokszor előfordul, hogy a legszebb, legnagyobb talált gombáink vagy kukacosak, vagy rothadtak, vagy penészesek, vagy vének, vagy szárazak, egy szóval használhatatlanok. Hogy vannak akik tisztességtelen üzleti célból mégis felhasználnák, legyen ez az ő dolguk.
Kedves Éva, valószínűleg pöfeteg gombát találtál, amely jelen esetben éppen rózsaszínű. Az ilyen apró, csoportokban előforduló pöfetegek színe nem mindig fehér, vagy nem tiszta fehér. Lehet sárgás, barnás, szürkés, zöldes, lilás és rózsaszínes is. Hogy valóban pöfeteg-e, igazán a belsejéból tudhatjuk meg. Ha a már ismert pöfetegekre jellemző szivacsos állományú, illata ugyanolyan kellemes, akkor pöfeteg, ha kemény, sötét, pikkelyes, kellemetlen szagú, akkor nem pöfeteg, hanem az áltriflák családjába tartozó mérgező gomba.
Lehetseges, hogy pofeteg, olyan szep volt de eszembe nem jutott, hogy elvagjam. Nagyon apro es nagyon rozsaszinu volt, ez nem egy fokozott, manipulalt szin, ilyen volt valojaban.Sajnos eletlen a kep, azert fenykepeztem nefeletsel, hogy a nagysagat aranyithassam, ha megkapom valamelyik hatarozoban...
Üdvözöljük az
Erdélyi magyarok a világban közösségében!
PayPal segítségével
átutalással
nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB
Az adományozás adómentes.
© 2024 Created by erdelyimagyarok.com. Működteti:
Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!
Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.