Aki saját maga süti a kenyeret, az tudja, hogy nincs is finomabb a frissen sült kenyér izénél, illatánál; ez az, amit sohasem lehet megunni. Jöhetnek ide receptek, tapasztalatok.
Az alábbi évek óta bevált:
Hozzávalók 1 kiló kenyérhez:
60 deka finomliszt (nem rétesliszt)
15 deka rozsliszt
1 deci langyos tej (soha nem szabad 30 foknál melegebb legyen)
1 jó teáskanál cukor
1 deka élesztő (1 csomag élesztőnek az ötöde)
kb. 3,5 deci langyos víz (soha nem szabad 30 foknál melegebb legyen)
1-1,5 teáskanál só
1 kávéskanál (mokkáskanál) köménymag
1 kávéskanál (mokkáskanál) őrölt bors
1 evőkanál olaj
Este a dagasztótálba össze kell keverni a finomlisztet és a rozslisztet (ha nincs rozsliszt, akkor lehet mind finomliszt), majd csinálni kell egy fészket a közepébe. A kézmeleg tejbe bele kell aprítani az élesztőt, bele kell tenni a cukrot és addig kell kavargatni, amíg fel nem oldódik. Kb. 5-10 perc múlva bele kell önteni a liszt-fészekbe, majd a tetejére rá kell húzni egy kis lisztet, de nem kell összekavarni. Az egészet le kell takarni egy kendővel és reggelig szobahőmérsékleten kell hagyni érlelődni. (Tulajdonképpen 5-6 óra is elég arra, hogy az élesztőgombák megfelelően elszaporódjanak.)
Reggel aztán, a 3,5 deci langyos vízbe el kell keverni a sót, a köménymagot és a borsót, ezt bele kell önteni a dagasztótálba, végül rá az evőkanál olajat. Az egészet jól össze kell dagasztani, majd hagyni kell kelni kb fél órát. Aki géppel dagaszt, érdemes olyan programot választania, amely félóra dagasztás+félóra kelesztésről szól. Ezután a tésztát ki kell önteni a dagasztótálból, át kell gyúrni (kb. fél perc), meg kell formázni cipónak vagy vekninek, majd a tetejét be kell vagdosni, s végül, ha tálban szeretnénk sütni, akkor beletesszük a tálba a megformázott cipót. Ezután le kell takarni egy kendővel és hagyni kell kelni. Amikor kb. két óra múlva megkelt, be lehet tenni a kb. 220 fokos, előmelegített sütőbe és kb egy óra tíz percet kell sütni. Sütés vége előtt negyedórával érdemes megfordítani a tálat. Amikor kivettük a sütőből, a kenyeret oldalára kell billenteni a tálban és egy fakanalat alá dugni, hogy szellőzzőn, vagy pedig ki kell venni és rá kell tenni egy rácsra húlni.
És végül a legfontosabb: mielőtt megszegnénk a kenyeret, három keresztet vetünk rá.
Jut eszembe: ha azt tapasztaljuk, hogy a kenyér belsejáben nagyobb hézagok alakultak ki, érdemes a tetejével lefelé szárítani, miután kivettük a sütőből.