"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!"
Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!
Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.
Annyi fele szóródtunk a nagyvilágban, sok népi bölcsesség tudatában lehetnek sokan közülünk. Erről is beszélgethetünk, egymást gazdagítva.
A retek meséjét mindenki ismeri, de azt hogyan fogyasztható azt tapasztalom nem mindenki tudja. Ezzel kezdem, mivel most a retek az egyik első tavaszi zöldségünk. Reggel méreg, délben étek, este orvosság. Tartja a mondás, és ez így nagyon is igaz. Aki szereti tartsa be, és egészségére fog válni.
Címkék:
Köszönjük! Nem tudom, mártonkor mi volt, de mostanában "ködlik".
Bálint Gazda oldaláról...
Advent első vasárnapja
A karácsonyi dekoráció kikerülésének napja advent első vasárnapja (idén november 25.), a díszítés levétele és a karácsonyfa leszedésének ideje pedig általánosan vízkereszt, azaz január 6.
A karácsonyi dekorálás jobbára az adventi koszorú elkészítésével kezdődik. Az első adventi koszorút egy hamburgi lelkész készítette, aki 1839. december elsején huszonnégy gyertyával díszített fenyőkoszorút lógatott a csillárra.
Az ötlet azóta annyit egyszerűsödött, hogy már csak négy gyertyát kell a koszorúra helyeznünk, s nyugodtan kerülhet az asztalra is a dísz, ám a gyertyákat az advent négy vasárnapján kell meggyújtani.
Én arra buzdítanék minden kert- és természetbarátot, hogy a természet kincsivel dekorálja a koszorút. A kerek koszorú megformálásakor érdemes tudni, hogy az a végtelenség, az örökkévalóság szimbóluma. A koszorú jobbára fenyőágból készül, zöld színe az eljövendő reményre utal.
Napjainkban a koszorún négy gyertya áll, ami a karácsonyt megelőző négy hetet jelzi. A gyertya a keresztény vallás szerint Jézus szimbóluma. Miközben fényt ad, megsemmisül, feláldozza önmagát.
Arra utal, hogy Jézusnak is meg kellett halnia, hogy megválthassa az emberiséget. A gyertya viasza Jézus teste, a kanóccal és a lánggal együttesen ugyanakkor a szentháromságot is jelképezi: a testet, a szellemet és a lelket.
A koszorú díszítésének csak a fantázia szab határt. Kertészetekbena koszorú és a rávaló kis termések, ágak egyaránt beszerezhetők. Én az Oázisban gyűjtöttem be a hozzávalókat. Amíg dolgoztok, hallgassatok karácsonyi dalokat!
Az egyik kedvencem a Muppetek és Andrea Bocelli közös dala, amiben a Muppetek el akarják magyarázni Bocellinek, hogy kell énekelni a Jinggle Bells-t. Nagyon vicces.
Helyesbítettek az oldalon, én is megteszem: idén december 2. / van Advent első vasárnapja :)
(a tévedéseket elkerülendő...)
Jól rászedtél! Én meg kívánom itt mindenkinek a kellemes adventi napot!
Nem hagyott nyugodni a dolog, mert már sokadszorra kiszámoltam, nem lehet ma. Rá akartam nézni a keresőben és /véletlen/ ugyanaz az oldal jött elő, ahol látom, hogy Ők is rájöttek közben és javították...
Kedves Magdolna!
A napokban hallottam ezt a januári időjós-mondókát. Eddigelé még nem ismertem, s ezért elküldöm, hátha másoknak ismerős és kiegészítik. Így szól:
Piroska napján, ha fagy,
Negyven napig el nem hagy.
(Piroska - január 18)
Üdvözlettel: Szabolcs
január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.
- január 22. (Vince): Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod.
- január 25. (Pál): Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel.
Fogadok, hogy ez a mostani ködös napokról jutott eszedbe.
Üdvözöljük az
Erdélyi magyarok a világban közösségében!
PayPal segítségével
átutalással
nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB
Az adományozás adómentes.
© 2024 Created by erdelyimagyarok.com. Működteti:
Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!
Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.