Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Várok-várunk mindenféle receptet! Ha történet is van hozzá, azt is kérjük :)
Segítsünk egymásnak, ki mit főzött ma, mit fog sütni holnap !? Hiszem, hogy sokat tanulhatunk Egymástól!

Megtekintések: 4586

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

FARSANGI FÁNK-TALLÉR
(kb. 16 darab)

Hozzávalók:
Tésztához:

125 ml tej
100 g lágy vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 csipet só
50 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma citrom
2 tojás (közepes méretű)
1 tojássárgája (közepes méretű)

Ezenkívül:
Napraforgóolaj
Porcukor
Lekvár ízlés szerint

Előkészítés:
A tejet egy főzőedényben felmelegítjük, és megolvasztjuk
benne a vajat.

Elkészítés:
A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy
keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a
meleg vajas tejet, majd konyhai robotgéppel (dagasztó
spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton
5 percig sima tésztává dagasztjuk, majd meleg helyen
letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer
átgyúrjuk, henger alakúvá formázzuk, majd 16 részre
osztjuk. A tésztaadagokat gömbbé formázzuk, és meleg
helyen, letakarva hagyjuk kelni, míg láthatóan megnő.
Közben az olajat egy nagyobb főzőedényben vagy olajsütőben
180°C-ra felhevítjük. A megkelt tésztaadagokat kis
korongokká nyújtjuk úgy, hogy a közepe vékonyabb, a széle
vastagabb legyen. Majd a forró olajban a tészta mindkét
oldalát aranybarnára sütjük.
A megsült fánkokat egy konyhai papírtörlővel borított
sütőrácson hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve, ízlés
szerint meggylekvár kíséretében tálaljuk.
Ovistárs-anyukától kaptam a receptet. Elég nagy adag, náluk öttagú a család, ebből két kamasz fiú!

Tejes pite ( Faragó Anikó)

6 tojás
9 ek cukor
13 ek liszt
10 dkg vaj
2 cs vaníliás cukor
1 l tej
reszelt citromhéj

A tojássárgáját simára keverjük az olvasztott vajjal, a cukorral. Apránként, felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet, majd a habbá felvert tojásfehérjét és a citromhéjat. Kivajazott tepsiben, közepesen meleg sütőben kb 35-40 perc alatt elkészül.
Nagyon finom, 3 rétegből fog állni. Az alja, mintha omlós tészta lenne, középen egy pudingszerű rész, majd a tetején a hab :)
Omlós mézes ( Gönczi mama)

½ kg liszt
10 dkg vaj
2 tojás
20 dkg porcukor
2 ek méz
1 kk szódabikarbóna
késhegynyi fahéj
½ citrom reszelt héja
1-2 kanál tejföl
baracklekvár

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi hozzávalót, tejföllel simára dolgozzuk. 1 órát pihentetjük. A tészta ¾ részét tepsibe nyújtjuk, lekvárral megkenjük. A maradék tésztát rárácsozzuk, lassú tűzön sütjük. Kiadós, sokáig elálló sütemény.
Ovistárs Anyukájától kaptam a receptet. Ovis ünnepségeken mindig az Ő tálcája köré csoportosultak a szülők :)

Almás-csokis-fahéjas muffin (Anna Néni)

3 egész tojás
15 dkg cukor
15 dkg vaj
15 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 tk fahéj
1 közepes alma kockára vágva
1 tábla étcsokoládé apróra törve

Ebben a sorrendben összekerjük a hozzávalókta. Kivajazott, vagy papírkapszlival bélelt formákat 3/4-ig töltjük a masszával.
200 C-on 20 perc alatt elkészül.
Jó étvágyat!
Tenger gyümölcsei tészta

1 nagy fej hagymát apróra vágunk, fél fej fokhagymával olajon megfuttatunk. Gazdagon megszórjuk tárkonnyal, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 1 adag mirelit tenger gyümölcsét. Kb ¼ óráig fedő alatt pároljuk. 2-3 dl tejszínnel felöntjük és étkezési keményítővel besűrítjük. Spagettivel tálaljuk.
Egy megunhatatlan klasszikus :)

Zserbó (Horváth Ilona)

Hozzávalók:

- 35 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- egy csipet sütőpor
- egy csipet só

A töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 20 dkg baracklekvár



Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot baracklekvárral megkenjük és meghintjük a cukros dió felét. Ráhelyezzük a másik lapot, és azt megkenjük a lekvárral, s megy rá a maradék cukros dió.
Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük egy óráig. Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk.
A mi családunkban csak karácsonykor sütjük, de az utóbbi években más időpontokban is volt rá megrendelés :)

Diós és mákos tekercs (bejgli)

56 dkg liszt
21 dkg vaj vagy margarin
6 dkg porcukor
1 dkg élesztő
2 dl tej
1 tojás a megkenéshez

A vajat vagy a margarint megpuhítjuk (nem olvasztjuk fel!!), azután a liszttel, porcukorral, 1 dkg szétmorzsolt élesztővel és 2 dl tejjel összegyúrjuk, simára kidolgozzuk, és négy részre osztjuk. A tésztát letakarjuk, kb. ½ óra hosszat hűvös helyen pihentetjük. Azután lisztezett deszkán vékonyra kisodorjuk, kettőt dióval, kettőt mákkal megtöltünk, összecsavarjuk, tepsire egymás mellé rakjuk, felvert tojással, kenőtoll segítségével vékonyan megkenjük, és másnap reggelig hűvös helyen állni hagyjuk. Reggel újra megkenjük tojással, néhány helyen hústűvel megszurkáljuk, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. A helyesen megsütött tészta fényes és márványos. Kb. ½ - ¾ óra alatt sül meg.


Diós töltelék

25 dkg dióbél
25 dkg cukor
10 dkg mézeskalács
1 ek baracklekvár
5 dkg mazsola
1 dl tej (kb)

A diót és a mézeskalácsot ledaráljuk, a tejet a cukorral és a baracklekvárral felforraljuk, beleszórjuk a diót, a mazsolát, reszelt citromhéjat meg a mézeskalácsot, és jól elkeverjük. Ha híg lenne, egy kissé lefőzzük, ha sűrű, egy kevés tejet öntünk még hozzá. A töltelék kenhető legyen. Mikor kihűlt, megtöltjük vele a két tekercset.


Mákos töltelék

25 dkg mák
25 dkg porcukor
2 ek méz
1 ek baracklekvár
5 dkg mazsola
1 dl tej (kb)

A ledarált mákot meg a mazsolát belefőzzük a tejből, cukorból, mézből és baracklekvárból készült, forrásban lévő szirupba, jól elkeverjük, kissé még forraljuk, közben folyton keverjük. A töltelék könnyen kenhető legyen, ha sűrű lenne, egy kevés forró tejjel felhígítjuk. Számítsunk arra, hogy a kihűlt töltelék megsűrűsödik és keményebb lesz. Csak hidegen töltsük a két tekercsbe.
Forditott rántott húsi.
A kipotyolt hússzeleteket beforgatjuk prézlibe,lisztbe nem sozzuk és nem füszerezzük.1dl olajat teszünk 1 serpenyöbe és felhevitjük.A hús szeleteket bemártogatjuk tojásba és mindkét oldalát picikét megsütjók az olajban.Tepsibe rakjuk ugy hogy a szeletek nem egymáson hanem csak egymás mellé kerüljenek.A megmaradtt olajba teszünk kevés vizet 2 leveskockát felforraljuk és rálocsoljuk a szeletekre.A tepsit alufoliával befedjül és a lerbe tesszük félorára utánna kivesszük és ovatosan megforditjuk a szeleteket és ujabb félorára vissza tesszük a lerbe.Ez a húsika akár 1 hét mulva is olyan mint ha akkor rántotuk volna ki.Jó étvágyat.
Madártej

1 liter tej
1/2 rúd vanília
6 tojás
15 dkg porcukor

A tejet a vaníliával fölforraljuk. A tojásfehérjét 4 dkg cukorral és egy pici sóval kemény habbá verjük. Evőkanállal a forró tejbe szaggatjuk, megfordítjuk, kiszedjük és lecsepegtetjük.
A 6 tojás sárgáját a maradék 9 dkg cukorral ( +1 evőkanál vaníliás pudingpor-elhagyható) habosra keverjük. Hozzáadunk 1-2 evőkanál tejet és habverővel folyton keverve a forró tejhez adjuk. Lassú tűzön, vagy gőz fölött besűrítjük, utána hirtelen kihűtjük.
Tálkákba szedjük a vaníliás krémet, tetejére tesszük a habot. Csokireszelékkel, fél dióval ízlés szerint díszítjük!
Gyermekek és kismamák kedvence!
Melegszendvics

A kenyérszeleteket megkenjük tejföllel, sonkát, sajtot fektetünk rájuk és forró sütőben megsütjük.

Édes változata

A kenyérszeleteket vajjal kenjük, almaszeleteket, fél diót és sajtot teszünk rájuk. Forró sütőben ráolvasztjuk a sajtot. Egy csepp Worchester szósszal tálaljuk.
Sajtos-tejfölös melegszendvics

A tejfölt megsózom, a reszelt sajtot kevés piros őrölt paprikával összekeverem. A kenyérszeletre először tejfölt rakok (nem vékonyan!) és azt megpúpozom a reszelt sajttal. Tepsibe rakom és előmelegített sütőben annyira megsütöm, hogy a kenyér alól szép aranybarna, s a sajt is picit megszínesedik. Teával, de sörrel is finom! :-) Jó étvágyat hozzá.
Sós kifli (Józsáné Marika néni)

75 dkg lisztet 30 dkg zsírral (margarinnal), 1 csomag élesztővel, 2 kávéskanál sóval elmorzsolunk, 3 tojás sárgájával, 3-3,5 dl tejjel összeállítunk. Nem kell keleszteni. A tésztát 12 cipóba vágjuk. A cipókat tányér nagyságúra-alakúra nyújtjuk, majd 8 cikkekre vágjuk. A cikkeket a szélesebb végükről föltekerjük, tojással megkenjük, sajttal, köménnyel megszórjuk. Előmelegített sütőben halványra sütjük.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek