Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Várok-várunk mindenféle receptet! Ha történet is van hozzá, azt is kérjük :)
Segítsünk egymásnak, ki mit főzött ma, mit fog sütni holnap !? Hiszem, hogy sokat tanulhatunk Egymástól!

Megtekintések: 4586

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Hat ez nagyon jol nez ki Magdikam! Muszaly kiprobalnom, nagyon szeretem a kiflicskeket! Lehet a kefir helyett joghurtot hasznalni, nalunk nem igen van ilyesmi, tudod.
Ha van valami diotoltelekes recepted tedd nekem fol legyszi:)En ma kokuszos tortat sutottem, nagyon gyorsan keszul, ha erdekel folteszem.Koszike
János, szabad a gazda !
Kokuszos torta
Hozzavalok: 5 tojas, 150gr. cukor, 150gr liszt
A tojasokat a cukorral mixerrel egy kicsit felverjuk, a tobbit goz felett folytatjuk amig jol meg nem no az egesz, amikor jol megvastagodott levesszuk a gozrol, kisse hagyjuk meghulni majd beleszitaljuk a lisztet es a kokuszt(nem irtam mennyiseget, szemre tettem)mindenki tegye izles szerint! Tortaformaba ontjuk es 200 °C, 20 perc alatt megsutjuk. Ki lehet hagyni a kokuszt, egy nagyon konnyu sutemenyt kapunk, amit barmilyen kremmel meg lehet tolteni. reggelikent kivalo!

:)))))))
Ez jobb mint egy szekely vicc!!!!
Erdélyi málé (ahogyan az én drága nagynénim - aki már 97 éves - diktálta talán 18 évvel ezelőtt)

5 tojás sárgáját 10 dkg vajjal elkeverünk, pici sót és 1 sütőport teszünk bele, 15 dkb cukrot, azután fél liter tejet s annyi kukoricalisztet adunk hozzá, hogy önthető legyen. Végül az 5 tojás felvert habját adjuk hozzá óvatosan keverve, majd kizsírozott, lisztezett tepsiben sütjük 180-190 C°-on szép pirosra.
Megjegyzés: én keményebb lekvárt pici kockára vágva rakogatok a tetejére olyan sűrűn, hogy majd felvágásnál minden kockába jusson! Sőt, általában akkor csinálok ilyet, ha sok tojásfehérjém van és akkor csak 2-3 egész tojást használok hozzá.
Nagyon szeretjük melegen, de én tejjel hidegen másnap is! :-) Jó étvágyat hozzá!
Töltött paradicsom.
Vegyünk középnagyságu, szép de nem igen érett paradicsomokat, egy személyre 3 darabot számitva. A szára felül való kemény részt vágjuk el jó éles késsel, hogy a paradicsom szét ne roncsolódjék. A benne lévő magot és leves részt szedjük ki belőle, aztán töltsük meg egy fél kiló kövér sertés husból, és kávés kanál tört borssal és sóval készült töltelékkel, rakjuk lapos lábasban szép sorba, és öntsük reá a paradicsomból kiszedett részből, sós vizzel megfőzött, szitán átszürt paradicsom levét és fél liter tejfelt. Tegyük sütőbe hogy fedő alatt szép csendesen párolódjék; jó óra mulva megpuhul benne a hus, akkor tálalhatjuk. Sült csirkét adhatunk mellé.
Együnk sok mézet, mákot: nem hagyjuk el e világot!


MÁK
MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL.
MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL.
- cukor kifli mák mazsola tej vaníliás pudingpor
Hozzávalók:
4-6 db kifli,
1 csomag
vanília puding,
7 dl tej,
1/2 csomag mazsola,
1 evőkanál cukor,
5 dkg mák
Elkészítése:
Elkészítjük a
vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.

CSACSIFÜLE
CSACSIFÜLE
- dió élesztő kakaó liszt mák porcukor só vaníliás cukor zsír
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt,
25 dkg zsír,
2 dkg élesztő,
1,5 dl tejföl,
1 evőkanál
porcukor,
csipetnyi só,
Töltelékhez:
kakaó,
mák,
dió;
vaníliás cukor
Elkészítés:
A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk és szép világosra sütjük.
Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.


MÁKOS KUPOLA
MÁKOS KUPOLA
- csokoládé, mák, méz, porcukor, sütőpor, szilvalekvár, tejszín, teljes kiőrlésű liszt, citromlé, habfixáló, rum, tojás
Hozzávalók(8-10 darabhoz):
5 tojás,
kb. 10 dkg méz,
10 dkg porcukor,
1 evőkanál rum,
1 evőkanál citromlé,
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
20 dkg darált mák,
Lekváros töltelékhez:
4 evőkanál szilvalekvár,
4 evőkanál rum
Tejszínes töltetékhez:
2,5 dl tejszín,
3 evőkanál rum,
1 csomag habfixáló
Mázhoz:
1,5 dl tejszín,
13 dkg tejcsokoládé,
sütőpapír
Előkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra keverjük; a fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10 dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütőport és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát sütőpapírral kibélelt sütőbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.
Elkészítés:


MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL
MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL
- joghurt, mák, mandarin, méz, porcukor, só, sütőpor, tejszín, teljes kiőrlésű liszt
túró, vaníliás cukor, habfixáló, tojás
Hozzávalók(12 szelethez):
4 tojás,
4 evőkanál víz,
15 dkg porcukor,
1 teáskanál vaníliás cukor,
csipetnyi só,
10 dkg teljes őrlésű liszt,
1 teáskanál sütőpor,
10 dkg darált mák,
1 csomag habfixáló,
5-6 db mandarin,
5 dl tejszín,
25 dkg sovány túró,
6 dkg méz,
2 dl joghurt,
porcukor meghinteni,
sütőpapír
Előkészítés:
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral; a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a mákot, majd az egészet belekeverjük a tojásos krémbe. A masszát egyenletesen rákenjük a sütőpapírra (felső Kép), majd kb. 12 perc alatt megsütjük. A piskótát cukorral beszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt, megszórjuk kristálycukorral és a konyharuhával együtt roláddá csavarjuk, majd kb. 1 órán áthűlni hagyjuk.


MÁKOSMEGGYES
MÁKOSMEGGYES
- citrom. cukor, darás liszt, mák, meggy, sütőpor, tej, tojás desszert
Hozzávalók:
2 bögre darás liszt,
2 bögre cukor,
2 bögre darált mák,
2 tojás,
2 bögre tej,
citrom reszelt héja,
1 csomag süt~opor,
1 üveg meggybef~ott vagy 1 kg fejtett meggy
(A bögre 3 dl-es)

Elkészítése:
1.a cukrot a tojással habosra keverjük 2.hozzáadjuk a tejet 3.a sütőport belekeverjük a lisztbe 4.belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába 5.a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk. 6.Jól elkeverjük 7.kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit 8.beleöntjük a tésztát 9.a meggyet lecsepegtetjük a levét~ol, majd kevés lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa el 10.a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket 11.előmelegített sütoben kb. 30 perc alatt megsütjük 150 C-fokon.





PIKÁNS ÍZű SAJTOS LÁNGOS
PIKÁNS ÍZű SAJTOS LÁNGOS
- cheddar sajt, liszt, mák, olaj, só, sütőpor, tej, füstölt sonka, tojás tészták
Pikáns ízű sajtos lángos

Hozzávalók:
40 dkg átszilált liszt 1 evôkanál só 1 evôkanál sütôpor 12,5 dkg reszelt Cheddar jelleg^u sajt 1 tojás 1 evôkanál olaj 1 evôkanál mák 2,5 dl tej 6 szelet füstölt sonka hagymás sajt

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük a sajttal. A tejet, olajat és felvert tojást hozzáadjuk. Kiliszetzett deszkán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 6db 6 cm átmérőjű kört vágunk ki. Sütőlapra helyezzük, tejjel kenegetjük, megszórjuk mákkal. 220 fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd kettévágjuk, és a közepét sonkával és sajttal töltjük.
ZÖLD PARADICSOMOS ZAKUSZKA
Hozzávalók: 3 kg. zöld paradicsom, 1 kg. hagyma, 1 kg. murok(sárga répa), 12 darab gogos (paradicsompaprika), 12 darab kápia vagy húsos piros paprika, só (lehetőleg jódozatlan), bors (lehet szemes vagy őrölt egyaránt - ki hogy szereti), babérlapi, cukor ízlés szerint.
Elkészítés: A hozzávalókat leőröljük, saját levében készül el olaj hozzáadása nélkül!!! Kb. 1 1/2 - 2 órát főzzük és kavargatjuk, hogy oda ne égjen. A végén hozzáadunk 1 csomag tartósítóport vagy 1 kanál szalicilt is - ezzel már nem főzzük. Üvegekbe rakjuk, száraz dunsztba tesszük. Használatkor adhatunk hozzá: krumplit, főtt tojást vagy majonézt - én személy szerint majonézzel készítem, nekem ez vált be.
Jó étvágyat hozzá!
Ezt mi is szoktuk csinálni, készültem is leírni a receptet. De így már nem teszem. Viszont, annyiban különbözik amit mi szoktunk csinálni, hogy nem leőröljük, hanem apro kis darabokra vágjuk. De kipróbálom ledarálva is, mert így egyszerübbnek tünik. Talán még az állagán is segít, mert tényleg olyan lesz mint a zakuszka. Örülök, mert mindig jó, ha valami jót, újat olvashatók.
Üdv: R.P. Judith.
Sziasztok. Nem szeretek főzni, csak ha valami izgalmas receptet találok, vagy én kitalálok ezt-azt. az a legjobb. Aki szereti a csirkecombot (én nem szeretem) annak még jobban fog izleni, bár nem tudom elképzelhető-e jobban, mint nekem. Na , a recept: a csirkecombokat lebőrözöm, a csontnál két helyen bevágom, így ki tudom teríteni. Kutyulok pácot, ami ebből áll: ha van otthon főzőtejszined (ha nincs az sem baj) olivaolaj, só, pirospaprika és fokhagyma - minden mennyiség izlés szerint. Ezzel szépen betakargatom a csirkecombokat -ne lógjon ki sehol- és egy éjszakára beteszem a hűtőbe. Másnap megszórom őket parmezánnal és lisztbe forgatom. Ezután olajban finom rogogósra sütöm. Köretnek ki mit szeret. Mennyei!!!
Sziasztok! Szeretnék megosztani veletek egy érdekes és finom receptet...

REMEGŐS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 20 dkg.porcukor, 10 dkg.vaj vagy margarin, 2 csomag vaniliás cukor, 5 tojássárga, 25 dkg.liszt, 1 liter tej
Elkészítés: A porcukrot, vajat, vaniliás cukrot és az 5 tojás sárgáját jó habosra kikeverem. Apránként hozzáadok 25 dkg. lisztet és 1 liter tejet, majd legvégül hozzákeverem a 2 evőkanál cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
Nem kell megijedni, nagyon folyékony masszát kapunk.
Sütőpapírral bélelt vagy zsírozott, lisztezett tepsiben sütöm.
Nagyon érdekes, három rétegű sütit vehetünk ki a sütőből, ami nagyon finom! Tehát sütés közben válik 3 részre a massza.
Nekem gázsütőm van otthon. Előmelegített sütőbe szoktam tenni és kb. 10-15 perc után közepes fokozatra veszem vissza. Addig sütöm, míg a teteje szép barna lesz.
Több mint 1 óra sütést igényel gázsütőben, habár mindenik sütőnek más a beállítottsága. Lehetséges, kevesebb idő alatt is elkészül. Remélem, elnyeri tetszéseteket. Családomban nagy sikert aratott.
Jó étvágyat hozzá.
Te jo eg!!!! Meg a nyalam is elfolyik Magdi! Te olyan ugyes vagy! Holnap nobulizok a csajokkal en is! lesz sutkerezes meg pizzazas! Te viszont rendkivuli vagy!

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek