"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!"
Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!
Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.
Szereted a székely vicceket? Itt a helyed.
Címkék:
Gecse bácsi leányának nem sikerült a történelem vizsgája ! Hogy történhetett meg ez, kérdezik Gecse bácsit, hiszen a leánya eminens tanuló ? Körülbelül az volt a baj, hogy a történelmet én tanitottam neki !
Én is azt hiszem.
Mi az? Feldobod semmi, leesik kolbász.
- Román népmese.
Két székely beszélget:
- Ecce erőst rossz szokást vett fel a feleségem
- Mit te komám?
- Nem fekszik le csak hajnalban
- S addég micsiá?
- Várja, hogy érjek haza
A székely s a fia fát vág az erdőn.
- Na, adjon Isten édesapám!
-Hová mész fiam?
-Én sehová, csak maga felé dűl a fa
Lengyel, a vásárhelyi milicista találkozik Mórickával.
- Mit csinálsz itt Móricka?
- Árulom az almamagot.
-S az mire jó?
-Okosabb lesz tőle Lengyel elvtárs!!!
-Na, adjál négyet!
-Négy lej!
Lengyel kifizeti, megeszi,mind a négyet, gondolkozik, s odafordul Mórickához:
-Te, én ezért négy kilo almát tudtam volna venni....s annak mennyi magja van?!
-Na ugye mondtam, hogy okosabb lesz tőle!
A székely elment vadászni. Vadászat után, amikor hazaért, kérdi a felesége:
- Lőttél-e valamit?
- Igen, lőttem 99 nyulat.
- Miért nem kerekíted ki százra?
- Ejsze most hazudozzak egy vacak nyúl miatt!
- Meek bé Pistához, ámber, shá látom, fel van ravatalozva. Abba a helybe tudtam, hogy meg van halva ...
Széki vicc:
Rózsi Gyuri, a széki bíró egyszer bejött Kolozsvárra. Székiesen volt öltözve, kék mellénnyel, szalmakalappal, tarisznyával. A vármegyeházán volt valami intéznivalója, dolga végezetével aztán megivott volna egy kávét. Be is ment az útjába eső első alkalmatos helyre, letelepedett az asztalhoz, és a fürge pincértől kávét kért. Várt, várt, de a kávét csak nem hozták. Újra szólt: -Egy kávét szeretnék! Hiába, nem szolgálták ki. Akkor felállt az asztaltól, s gazdag ember lévén, az első üzletből úrias városi felöltőt vásárolt amúgy mellényzsebből. Azt fel is kapta magára, s újra betért a kávéházba. Egy veder kávét rendelt. Kisvártatva ki is hozták a rendelést. Akkor levette a városi ruháját, s belegyűrte a vederbe: -Nesze, kávé, neked hozták, nem nekem!
Egy -egy vicc cseppet erőltetett s nem atlál a székelyre, csak ráhuzzák. Nem mindig á-val beszél s székely, s nem is ö-vel. ha idézzük, idézzük úgy ahogy ő eredeti. Ő nem mondja, hogy tehenek, hanem azt mondja, hogy Tehenyek. S nem azt mondja, hogy tehén, hanem tehen. Tinta helyett meg tentát mond. S van egy csomó toposz vicc amely minden nemzetnél, minden régiónál előkerül négy-öt éven belül, azok nem székely viccek. Miközben idézzük a székelyvicceket, tiszteljük is székelyt, ne csúfolkodjunk vele, hogy milyen lemaradott, falusi, hozzánk képest, akik olyan felvilágiosult városiak vagyunk. Akinek persze nem inge, az ne gombolkozzék. De nem árt szűrni, s utánanézni, mielőtt székely cimkét aggatunk a viccre.
Számtantanár lett a székely legény. Hazalátogatott, s édesanyja reggelire megfőzött három tojást. Az új tanár gondolta, dicsekszik egyet tudományával:
- Édesapám, hány tojás van itt?
- Három, fijam!
- Nem igaz, mert öt.
- Há' a' hogy lehet, fijam?
- Úgy édesapám, hogy ahol három van, ott kettő is van. És három meg kettő az öt.
- Ez igaz, fijam. Akkó én megeszek kettőt, anyád a harmadikot, s te edd meg aztot a kettőt, amék marad.
Új román rendőr kerül a székely faluba valahonnan Olténiából,és ha már ő az egyetlen román,hát elkezd magyarul tanulni.Szépen halad aztán egy nap megkérdi Mózsi bácsit:Mózsi bátyám,tanulom ezt a maguk nyelvét,bár elég nehéz.De segítsen megértenem,mi a különbség a baj meg a tragédia között? No figyeljen elmagyarázom.Ha én jövök le a Hargitáról és elvétem a kanyart,a szekérrel beborulok az árokba,a fa elgurul,oda az egész napi munkám.Ez ugye baj,de nem tragédia.
Na mármost,ha holnap maga a kollégáival ugyanazon az úton elvétik a kanyart,bebucskáznak az árokba és nyakukat szegik az tragédia.Viszont egyáltalán nem baj............
Üdvözöljük az
Erdélyi magyarok a világban közösségében!
PayPal segítségével
átutalással
nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB
Az adományozás adómentes.
© 2024 Created by erdelyimagyarok.com. Működteti:
Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!
Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.