"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!"
Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!
Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.
Pattognak körülöttem az angol szavak. Ideje volna megint valammiféle nyelvújításnak.
Tudjuk, az Akadémia tőlünk várja, mert azt mondják, eddig bármiféle megoldást javasoltak, mindig a köznépi terjedt el, amit ők még csak nem is lájkolhatnak/ kedvelhetnek csak besorolják - hiszen lényegében ez a dolgouk - a megfelelő kategóriába.
Most hirtelen nem jut más eszembe, mert éppen hőhisztim van, de tegyetek még hozzá szaporán, hátha valamelyik beleég a nyelvbe ebben a beste melegben.
Én eddig annyit értem el e téren, hogy egyszercsak határozatot küldtek szét a médiákhoz, hogy a projekt legyen írd és mondd: projekt, mert bántja a magyar fület a "pradzsekt"-féle kiejtés, meg amúgy is a német nyelvből vettünk át több kölcsönszót. Mivel eltelt vagy 15 év, és senki se talált ki jobbat a folyamat elnevezésére. Egyébiránt ma a német nyelv nem sokat segít nekünk, mert ők, akik egy időben a legkisebb alkatrésznek, csavarnak is adtak német nevet, az internet/net/világháló fejlődésének sebességével kebelezik be az angol kifejezéseket.
NET:
INTERNERNET- világháló Ez már elterjed, úgy vélem.
INRTANET- belső háló (pl. egy válalaton belüli), belháló?
Címkék:
Ne lazsáljatok, éppen Sándor is mondja, hogy sok a "félrebeszéd".
Sok felvilágosúlt magyar rakás idegen szót hoz a magyarba mikor van annak magyar megfelelője is.Ezt hogy lehetne megállitani?Ez itt a kérdés
Ez jó, még igyekezz. Akinek sok az információja, annak sok a tudása, még ha nem is tökéletesen fedi egymást a két szó értelme. Vajon miért halt ki az éleny=oxigén?
Talán a következö végtelen sorra is kitalálhatnánk magyaros kifejezéseket : monogámia , bigámia , trigámia , tetragámia , pentagámia , ... poligámia.
házasság, kettős házasság (létezik is már rég),... többszörös házasság - mondjuk nők esetében, de lehet kétférjűség,..., többférjűség.
Mivel a kétnejűség,...., többnejűség kifejezések már élnek.
SCANNER - lap(be)olvasó
TONER - FESTÉKDOB
headset - FEJBESZÉLŐ már használják imitt-amott
router - ÚTVÁLASZTÓ a hivatalosan elterjet neve, de lehetne TÁVIRÁNYÍTÓ is
"5 percenként regel egy új tag" - olvastam egyik világhálós oldalról.
Én meg félpercig gondolkoztam rajta, hogy mit is csinál? Regisztrál, beiratkozik, ... Beiratkozik - elképesztően hosszú szó, a fiataloknak nincs idejük végig leírni. Sajna, nem tudok helyette rövidebb magyar szót javasolni. Jó lesz nekünk az, hogy regel?
FINTORGOK, Ő FINTOROG - ez nem új, csak üzenném annak a közszereplőnek, aki folyton azt mondja: "húzom az arcomat".
fault (a sportban) = szabálytalanság, a régi magyar nyelvben DANCS
pendrive - cerka
Kisfaludy György fizikus nevezi így. Én jónak találom. Miért ne mondjuk a pendrive helyett a ceruza becézett formáját?
Üdvözöljük az
Erdélyi magyarok a világban közösségében!
PayPal segítségével
átutalással
nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB
Az adományozás adómentes.
© 2024 Created by erdelyimagyarok.com. Működteti:
Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!
Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.