Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

A "Virtuális kaláka" fórumban beharangoztam a segíteni akarásomat, és most ígéretemhez híven,

jelentkezem, virtuális együttműködésre. Én magam gyermekgyógyászatból, klinikai laborból és

homeopátiából szakvizsgáztam. A természetgyógyászat ismeretem édesanyámtól van, ő volt ennek

a szakértője. Én, fiatal orvosként, lenéztem ezeket a gyógymódokat, de el kell ismernem, hogy sok

mindent megoldottak ezzel a módszerrel (több mindent, mint amit hagyományosan lehet).

Természetesen nem akarom ezzel az orvosi feladatot kisebbíteni, csupán több együttműködésre

serkenteni.

 

A rendelőmben elsősorban a természetes eljárásokat választottam. A háttérkivizsgálása  után a

legtöbb esetben elég volt ennek az alkalmazása.

 

Elég sok természetgyógyászati receptem van, amit vagy én írtam, vagy az orvosi ismereteim figyelembe vételével, mások írásaiból tájékozódtam. Szívesen megosztom veletek ezeket virtuálisan. Az én szerepem csupán egy kapocsé lenne, mivel nem láthatom az esetet. Elmondom a receptet és a véleményemet. A fontosabb szerep a Tietek lenne: az önállóság visszaszerzése, a korlátok felismerése és az ápolás.

 

Biztonságot keres az ember örökké. Sok esetben elég nehéz megtalálni, hogy mindenki elégedett

legyen.

Tehát várom a kérdéseket. Erzsébet

 

 

Megtekintések: 8845

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Hangulatjavító élelmiszerek


Van olyan, akinek elég egy kis eső, néhány felhő és máris rosszabb a kedve. Banán, zabpehely, lazac, áfonya, néhány a legjobb hangulatjavító élelmiszerek közül, hogy visszanyerhesse mindenki az életkedvét.

A boldogság és a jókedv sok mindentől függ, de a jó hír az, hogy az étrended megfelelő összeállításával is segítheted, hogy minden nap alapből vidám legyél, merthogy az vagy, amit eszel. Állítólag. Szerencsére elég hosszú a lista, válogathatsz kedvedre. Az ivillage.com nyomán.

Egy boldog nap naranccsal indul

Ha csak ránézel egy vidám színekben pompázó narancsra, jobb lesz a kedved. Nem hiába elengedhetetlen kelléke egy igazán boldog napnak (legalábbis az amerikai filmekben), hogy olyan mosolygós legyél, mint aki éppen egy reklámfilmben kapott szerepet. Persze, a koránkelés okozta stressz leküzdésére nem elég egy pohár, agyserkentő C-vitaminban gazdag - lehetőleg frissen facsart - narancslé, de azért kezdetnek nem rossz. Vidd magaddal a munkahelyedre is, jól jön még a délutáni levertség ellen is.

 

Agybarát szénhidrátok a teljes kiőrlésű gabonákból

Az összetett szénhidrátokkal teli gabonapelyhek, például a zabpehely, kellő mennyiségű energiával látnak el reggel, ami tényleg kitart(hat) délig. Azért a tízórait se hagyd ki, Az emésztés során az összetett szénhidrátok szőlőcukorrá bomlanak, ami az agy egyetlen energiaforrása. Elég sok kell belőle egy napra ahhoz (kb. 120 gramm), hogy képes legyél gondolkodni, sőt, dolgozni is. Ha lemondasz a szénhidrátokról, például egy extrém diéta miatt, ne csodálkozz, ha kihagy az agyad és a környezeted kezd kissé furcsának találni.

‑­Inkább egyél rendszeresen, reggelire például zabpelyhes müzlit, délután zabpelyhes kekszet vagy süss a kenyeredbe zab-, rozs-, árpapelyhet, Ha nem szereted a müzliféléket, a banán vagy a barnarizs is hasonlóan eredményes lehet, hogy ne legyél letörve.

 

Egészséges zsírok, a tengeri halak titka

Ha az Omega-3 zsírsavakat eddig csak a szív és erek őreként ismerted, akkor jó ha tudod, hogy a tengeri halak rendszeres (legalább heti kétszeri) fogyasztása még az agysejteidnek is jót tesz. Emellett javítja a hangulatod (a szerotonint és a dopamint segíti bejuttatni az agysejtekbe) és a memóriádat is. Ha a lazachoz az ára miatt nem is jutnál hozzá minden héten, ott van még a makréla, a szardínia, a hering vagy éppen a balatoni vizekben úszó busa is. Ha a halevés gondolatától is rosszul lennél, nemcsak a szagától, válaszd az omega-3 zsírsavakkal dúsított termékeket vagy egyél rendszeresen extraszűz olajokat, natúr olajos magvakat.Végső esetre marad a halolajkapszula szedése.

 

Érsimító kakaó

A kakaóban található flavonoidok (például a katekin és az epikatekin) fokozzák a vérkeringést az agyadban, ezáltal javítják a memóriádat és még a szélütés ellen is védenek. Mérték az érték - ez legyen a fejedben, amikor a legalább 60 % kakaótartalmú feketecsokoládét választod és nem falod fel egy ültő helyedben az egész táblát. Különben a bűntudat elrontaná az egészet. Elég lesz 1-2 kocka is egy napra, és így még az alakodat is óvod, ami további hangulatfokozó.

 

Popeye titka, a spenót

A bátor tengerész erejének, és jókedvének kulcsa a mese szerint a sok spenót. Táplálkozástudományilag ezt a spenótban levő antioxidánstartalomnak tulajdoníthatjuk. Az antioxidánsok egy gyűjtőfogalom, az ide tartozó biológiailag hatékony anyagok megvédik a sejthártyákat az agyban (és a test többi részén) a szabad gyökök káros hatásától. A zöld leves főzeléknövényünk emellett sok folsavat és B-vitamint is kínál, ezeket a depresszió megelőzésével és a fáradtságérzet csökkentésével is összefüggésbe hoztak. Ha főzelékként nem kedveled, eheted salátaként, levesként vagy tészták (például lasagne, tortellini, cannelloni) töltelékeként.

 

Vitamindús csirkeleves

Ha eddig úgy gondoltad volna, hogy egy tál húsleves kissé unalmas és nem is illik ebbe a felsorolásba, akkor tévedtél. A víz, a rostok és a fehérje kiváló kombinációja. Ez a nyerő hármas laktat, de nem telít el túlzottan. Gondoskodj arról, hogy sötétzöld és narancssárga színű zöldségek is kerüljenek bele, így tele lesz a fazék vitaminokkal is, amik tovább fokozzák a jókedvedet (hacsak nem főzöd szét mindet), az agyi kapacitásod és az immunrendszeredet. Legjobb idényjellegű zöldségekből készítve és friss petrezselyemzölddel vagy más fűszernövénnyel díszítve.

 

  Vöröshús vagy feketebab

A húsimádók örömére egy jó pontot kapnak a sovány vöröshúsok is (a vegetáriánusok itt gondoljanak a fekete- vagy a vesebabra), mivel gazdag vasforrások. A vas, ami elsősorban az állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel leginkább, szállítja az oxigént a vérben, ezáltal jelentős szerepet kap a szellemi képességeid kibontakoztatásában. Sajnos, a nők többsége (a menstruáció miatt is) vashiányos anémiában (vérszegénységben) szenved, ezért nekünk még inkább fontos odafigyelni a vasban dús étkezésre.

‑Ha a zöldséges ételek mellé kevés húst is eszel, jobban hasznosul a növényi forrásokból is. Ha nem ennél húsokat, akkor pedig a zöldségekben, gyümölcsökben levő extra adag C-vitamin segít a felszívódás fokozásában. Utóbbit a feketeteában és a kávéban levő tanninok gátolják, így inkább ne evés közben iszogasd ezeket az amúgy szintén serkentő hatású italokat.

Frissítő feketeáfonya

A feketeáfonya igazi antioxidánsbomba, méltán nevezik (főleg angol nyelvterületen) szuperélelmiszernek. Nyersen vagy akár fagyasztva is igazi ízorgia, joghurtba keverve a fagylalt házi alternatívája is lehet. A legújabb kutatás azt mutatja, hogy szinte átírja a genetikai kódunkat, mintegy felpezsdítve a jó hangulatért felelős enzimeket az agyunkban.

 

Alvásjavító meggy

‑­Egy marék meggy a jókedv és a jó alvás kulcsa, nyersen vagy aszalva is. Antioxidánsai mellett növeli a melatonin szintjét, ami segíti a jobb alvásminőséget, a benne lévő szénhidrátok pedig növelik a szerotonin szintjét, így esélyes, hogy boldog lesz a reggeled.

 

 

Antidepresszáns lekvár

A végére maradt egy méltán népszerű étel, a színes gyümölcsök esszenciáját hordozó lekvár (legjobb a házi, főleg az, amiben a gyümölcs a több, nem a cukor). Ha már nagyon padlón lennél, egy jó ízű lekváros sütemény biztosan elűzi a gondokat, és már érzed is ahogyan nő a szerotoninszint az agyadban. Persze nem kell rögtön az egész üveget a magadévá tenned, de pár kanál kényeztetés még belefér.

 

Ha pedig az evés már nem segít, mert a bevitt táplálék kevés a hangulatod javítására, sportolj, vagy beszéld ki magadból a problémáidat az erre szakosodott barátaiddal.

 

Irány a kamra, a piac

ha nincs zöldség jó a lazas

és ha az sem akad horogra

fekete áfonyától és csokitól

roskadozzék

a konyha polca!

 

Jupi!

Tulajdonképpen még boldog is lehetnék.

(Hitelek, hülyék és egyéb kártevők ellen mit együnk, tegyünk?)

Égési sérülések


Liszt 

Éppen kukoricát főztem, és a villát beleszúrtam a forró vízbe, hogy megnézzem hogy kész a kukorica,  a villával nem találtam el, és a kezem csúszott be a forró vízbe.
Egy barátom, aki Vietnamban volt katona, pont akkor lépett be házamba mikor ordítottam a fájdalomtól.  Kérdezte, hol van sima liszt?   Mikor oda adtam egyenesen bele dugta kezemet, és azt mondta hogy tartsam ott 10 percig, amit meg is csináltam.   Mesélte, hogy Vietnam-ban egy férfi meggyulladt, és a nagy pánikban  egy zsák lisztet rá öntöttek.  Nem csak el oltotta a tüzet, de egy hólyag  se keletkezett bőrén.
Tehát,  ott tartottam kezemet a lisztben 10 percig, és mikor kihúztam, se hólyag se pirosodás se fájdalom nem volt.
Most, ezért a fridge-ben tartok egy csomag lisztet, mert a hideg liszt sokkal hatékonyabb az égésre, mint a szoba hőmérsékletű. 
Csoda, ha engem kérdezel.  Egyszer a nyelvemet égettem meg, lisztet szortam rá, és 10 perc múlva semmi fájdalmat nem éreztem.  Ha megégeted magad, ne tegyed folyó viz alá,  csak használd a zacskó lisztet.   Sokkal hatékonyabb.

 Méz

A méz kiváló természetes gyógyír égésre. Vagy mártsuk bele az égett felületet, vagy kenjük be egy kis mézzel. Lehet hideg vízzel felváltva is alkalmazni. A méz még a mélyebb illetve a már néhány napos égési sérüléseket is meglepően gyorsan gyógyítja. Hasonlóképpen jó műtéti hegek kezelésére.

Almaecet vagy ecet
Mindkettő kiváló, az almaecet talán valamivel hatékonyabb. Ecetes kezelésre szinte azonnal megszűnik az égés okozta fájdalom. Ecetet alkalmazhatunk

a napégette felületre is, megszűnik a csípő érzés és ráadásul nem fog hámlani.

Tojásfehérje

Egyik tanfolyamon tanították, hogy a megégett bőrfelületet kell hideg víz alá tartani, míg a megégett bőrfelület lehűl.

Közben egy tojásfehérjét kicsit felverünk,-azért hogy könnyebben kenhető legyen és több rétegben rákenjük a megégett felületre.

Egy nő odatett vizet forralni. Mikor leakarta venni a tűzről, ráömlött a kezére és egy nagy részen megégette a bőrt. Azonnal hideg vizes csap alá tartotta , míg le nem csillapodott kicsit a tüzessége-bár az erős fájdalom maradt. Azután felütött 2 tojást, a fehérjét kicsit felverte és rákente az égett bőrre. Az rögtön rászáradt és egy hártyát képzett rajta, ami azután megkeményedett (ez tulajdonképp natúr kollagén volt).1 óráig tartott amíg rétegenként rákente az egész tojásfehérjét.

Később már nem érzett fájdalmat és másnap már csak alig volt az égés helye pirosas –barnás.

Eredetileg azt hitte, hogy nagy hegesedések maradnak vissza az égés után, de  a legnagyobb csodálatára 10 nap múlva semmi nyoma nem maradt.

A bőr színe sem változott el !!! A megégett bőr teljesen újraképződött, köszönhetően a tojásfehérjében található kollagénnek, ami a valóságban

egy placenta és tele van vitaminnal.

 

 

 

 

 

Jég, vagy valami fagyott cucc a mélyhűtőből, csökkent a fájdalom és nem maradt nyoma a forró olajnak!

Kedves Krisztina! Nagyon jól leírtad. Az immunrendszerünk hullámzó. Valószínű Téged elkapott ez a csúnya betegség amikor  éppen lent voltál a völgyben.  Ilyenkor nehezebben jön helyre az ember és hosszabb idő alatt.
Többet kell pihenni, mindenesetre lejjebb kell adni az iramot és türelemmel várni.
A kor előrehaladtával amúgy is lefelé megyünk minden vonalon, tehát ezen is.
Segítene a helyrejövetelben a Pulsotilla alacsony potenciában naponta 1-szer, ameddig
a gyengeség tart. ( Ez egy homeopátiás szer).  Lehet szó hetekről.

Kedves doktornő!   Ismét lenne egy kérdésem, amire nem tudom a választ. Az orrom jobb oldalából rendszeresen, vagy legalábbis naponta akár többször jön rózsaszínű váladék, vagy száradt vérdarabka orrfújáskor. Hozzá tartozik, hogy nincs nap, amikor ne kelljen fújnom nyáron is az orromat. Viszont nem kellemetlenül sokszor, teljesen elviselhető, számomra már ez normális. De ez a szín zavar. Mit tudsz ajánlani ezzel kapcsolatban? Panelben lakom. Én úgy hívom,  hogy panelbajom van. Ilyenkor ugyan igyekszem párologtatni, hogy ne legyen száraz a levegő és sokat szellőztetek. De mivel nyáron is fennáll nálam ez a bibi, így nem gondolom, hogy a levegő okozza. Életedre Isten áldását kérve szeretettel várom a válaszodat. Gabi

Kedves Gabi! A fent leírt esethez csak homeopátiásan tudok hozzászólni.

A kiegészítő választ és a a szer használatát illetően a megoldást a baráti oldalon

találod. Ilyenkor -10-15 év után -már a megoldás is hosszadalmas.

Mindenesetre ha hamarabb következne be, visszajelzést kérek. Erzsébet

 

 

 

Kedves Erzsébet! Köszönöm a körültekintő felmérést és a javaslatokat. Hamarosan elkezdem az ajánlott kezelést és jelentkezem a megadott időben.  Szeretettel: GAbi

Kedves Erzsébet! Mostmár beszámolhatok a homeopátiás szerek hatásáról. Igen, már két nap múlva érezhető, látható volt a hatása, vagyis teljesen megszüntette a rózsaszín váladékot. Hozzáteszem, hogy ha kimaradt különféle ok miatt 2-3 napig a szedése, bizony ismét színes lett. Tehát most folyamatosan szedem s minden rendben. Nagyon köszönöm a segítséget! Szeretettel: Gabi

Bízzad Újra Életedet Krisztusra!!

   DRAGA ERZSEBET!SOK _SOK BOLDOG NEVNAPOT KIVANUNK SOK SZERETETTEL   egy kicsit megkesve!!!!!

                                                Savas -lugos ételeink

Vérünk átlagos pH értéke 7,35-7,45 közötti tartományban mozog. Életmódunktól, így táplálkozásunktól függően ez az érték akár napról napra változhat, közérzetünk és egészségünk pedig vele együtt változik. Optimális esetben szervezetünknek enyhén lúgosnak kell lennie ahhoz, hogy a különféle betegségekkel szembeni védekezés és az anyagcsere hatékonyan működjön. Amennyiben valaki túlságosan sok húst és keményítőt fogyaszt, szervezete elsavasodik. Ennek következtében létfontosságú szerveink nem képesek megfelelően működni, és a test védelme meggyengül. A savasodás következtében szervezet magából vonja ki a számára szükséges ásványi anyagokat (a magnéziumot, kalciumot, nátriumot stb.), és ez a folyamat hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet. Sajnos napjainkban a legtöbb ember képtelen megoldani, hogy a hétköznapok rohanó tempójába fix és tartalmas étkezéseket iktasson, pedig ez az egészséges táplálkozás legfontosabb alappillére. Az ülőmunka, a sportmentes élet, a gyorséttermekben és büfékben bekapott ételek tápérték szempontjából többnyire értéktelen falatok, amelyek nagymértékben elősegítik a szervezet elsavasodását. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre, és megpróbáljunk változtatni az életmódunkon.

Az elsavasodás lehetséges tünetei

- állandó fáradság
- gyenge immunrendszer
- gyakori fejfájás
- gyomor-, bél- és emésztési panaszok
- mellkas-fájdalom
- csúnya, színtelen, problémás arcbőr
- narancsbőr

Testünk üzenetei

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy szervezetünk mennyire savas és lúgos, vásároljunk lakmuszpapírt, és vizsgáljuk meg a nyálunkat! Ideális esetben a tesztcsíkon kék színt fogunk látni, ez azt jelenti, szervezetünk sav-lúg egyensúlya megfelelő. Amennyiben zöld szín jelenik meg az indikátoron (ami arról tanúskodik, hogy a szervezetünk elsavasodott), minél hamarabb életmód-változtatásra van szükség. A sárga szín súlyos betegségekre utal, ez esetben célszerű teljes körű kivizsgálásnak alávetnünk magunkat, hogy egyensúlyba hozzuk szervezetünket. (A teszt nemcsak nyállal, hanem vizelettel is elvégezhető, ilyen esetben azonban az eredményt  nagyban befolyásolják az aznap elfogyasztott élelmiszerek.)

Az egyensúly megtalálása

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, meg kell találnunk a savas és lúgos pH értékek megfelelő egyensúlyát. Táplálkozáskutató szakemberek állítása szerint ez az arány a következő:
- 80%-ban lúgos (zöldségek, gyümölcsök)
- 20%-ban savas (keményítő, fehérje)
Ez az összeállítás az első pillantásra a legtöbb embernek nehézséget okoz, pedig csak egy kis változtatásra van szükség, ahhoz, hogy megfelelően táplálkozzunk.
Néhány jó tanács:
1.) Törekedjünk arra, hogy fehérjét kizárólag zöldséggel fogyasszunk
2.) Keményítőkhöz szintén zöldségeket válasszunk
3.) Gyümölcsöket önálló, kis étkezések részeként együnk
4.) A zöldségek és gyümölcsök 50%-a lehetőleg friss és nyers legyen, hiszen így tudunk a legtöbb vitamint és ásványi anyagot kiválasztani belőlük
5.) A fehérjéket célszerű párolni, főzni vagy grillezni. Kerüljük a bő olajban való sütést

Savasító élelmiszerek:
- Húsfélék: csirke, bárány, disznó, marha, borjú, halak
- Édességek: torták, sütemények, csokoládé, cukor, méz, lekvár, szirupok
- Zöldségek: spárga, gomba, savanyú káposzta, rebarbara, torma, karalábé, bab, borsó, lencse
- Gyümölcsök, csonthéjasok: mogyoró, dió, mandula, kesudió, pisztácia
- Gabonafélék: liszt, rozs, árpa, rozs, kukorica, liszt, hajdina, kukoricapehely
- Tejtermékek és tojás: tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, sajt, gyümölcsös joghurt, író, tojás
- Italok: kóla, sör

Lúgosító élelmiszerek:
- Tejtermék: savó
- Hüvelyesek: zöldbab
- Zöldségek: fejessaláta, sóska, spenót, brokkoli, karfiol, cukkíni, padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa, burgonya, cékla, retek, hagyma, zeller, kelbimbó, káposzta, endívia, kömény, uborka, petrezselyem, cékla, szójabab, tök, sütőtök
- Gabonafélék: köles
- Italok: ásványvíz, ionizált lúgosvíz*, kakaó, kávé, tea, bor

*Ionizált lúgosvíz: A víz ionizációja során savas és lúgos víz jön létre. Utóbbi megköti a szervezetben lévő szabad gyököket, és lelassítja azok kémiai reakcióképességét. Így a méreganyagok elveszítik kártékony hatásukat.

Elkerülendő savasító élelmiszerek

Sok olyan savasító élelmiszer létezik, amelyet büntetlenül fogyaszthatunk, ám léteznek olyanok, amelyeket jobb ha elkerülünk illetve megpróbálunk mással helyettesíteni.
- A fehér cukor erősen savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az immunrendszert.   
- A kóla rendkívül magas savas kémhatással rendelkezik. (Egy pohár kóla savas kémhatását körülbelül tíz pohár ionizált lúgos víz tudja ellensúlyozni!)

 

                                Savas-lúgos étkezési-táblázat

 

Savas hatásúak

a)Savszállítók (savakat visznek a szervezetbe, vagy az anyagcserében hagyják a savakat létrejönni)

Hús: szárnyasok, vadak, kolbászok, szalonna, belsőségek, marhahúsleves (Bouillon), húskivonatok

Hal: (legkevésbé a lazac) puhatestűek (kagyló, csiga), kérgesek-héjasok (rák, homár)

Sajt, túró, tojás

Hüvelyesek: különösen a  lencse és a borsó, (kivétel a szójabab, ami lúgos)

Egyebek: spárga, articsóka, mustár, ecet, babkávé, alkohol, likőrök, szénsavat tartalmazó italok, pezsgő

 

b)    Savszállítók lúgkivonás által (lúgrablók) az ilyen táplálékok a testben kapcsolatba lépnek  a lúgosan ható anyagokkal és hatástalanítják azokat.

Gyári cukor, édességek, desszertek, csokoládé, fagylalt, stb. .

Gabonafélék: fehérliszt, péksütemények, tésztafélék, sütemények, teljes értékű gabonák, egészmagos kenyér, fekete

- kenyér, teljes rizs, tatárka, pohánka, rozs, árpa, búza. A legkevésbé savas köles (semleges) kukorica, zabpehely.

Zsírok és olajok (a hibásan kezelt és keményített, rafinált) a margarin és az olcsó salátaolajok

Ipari koszt az összes ipari feldolgozás, féltartósság, sterilizálás, megváltoztatott vagy kémiai adalékok, konzerv           preparátumok, üdítők .

Gyümölcsök: savas gyümölcsök, bogyós,  gyümölcsök, citrusfélék, gyümölcsleves.

 

 Lúgos hatás

-lúgadományozók által (lúgokat visznek, vagy az anyagcserében   hagyják létrejönni) kilökdösik a savakat

Burgonya, különösen a főtt (nem a pommes frites)

Leveles zöldségek: saláta, spenót, sóska, zeller,

Gumós zöldségek: sárgarépa, retek, fekete retek, répa, petrezselyemgumó, (minden, ami a föld alatt terem különösen  lúgosak)

Zöldségek: uborka, tök, dinnye, karfiol, kalarábé, káposzta, csicseriborsó, hagyma, fokhagyma, gesztenye, szójabab,     zöldségleves, olíva

Gyümölcsök: (csak akkor, ha teljesen érettek , nem savanykás ízűek és kis adagban elfogyasztva) alma, körte, szárított füge, banán

Fűszerek: kapor, zeller, zsázsa, metélőhagyma, majoránna, rozmarin, zsálya, oregánó, gyermekláncfű, csalán

Egyebek: gomba, kókuszdió, mandula, szénsavmentes ásványvíz, nem savanykás ízű teák, fekete tea kis mennyiségben

 

A kiegyensúlyozott étrend érdekében két egymást követő napon ne fogyasszuk  ugyanazokat az ételeket.

 

                            Ételötletek

 

  • Pörköltek
  • Sok zöldségből készíthetünk az ismert módon pörköltöt, gombából, tökből, cukkíniből, patisszonból.

 

  • Rántott zöldségek
  • Gombát, tököt, karfiolt, brokkolit, krumplit, cukkínit, patisszont ránthatunk, ha tojás helyett vizes lisztes pépbe, utána morzsába mártjuk.

 

  • Natúrszelet
  • Nagyon finom a cukkíni, a padlizsán, ha pici olajban fűszerekkel úgy sütjük ki, mint egy szelet húst.

 

  • Levesek
  • A krémleveseket nem kell behabarni, vagy rántást készíteni, sűrítsük úgy, hogy egy krumplit belefőzünk, majd összeturmixoljuk.

 

  • Sült zöldségek. Bármilyen párolt zöldség vajjal, reszelt sajttal a sütőben remek eledel.

 

  • Párolt zöldségek

A lehető legegyszerűbb módja a zöldséges ételek készítésének. Pici olajban és pici vízben pároljuk a zöldséget. Egészen meglepően finom tud lenni.

A legfontosabb az étkezési rendszerben, hogy nem kell körmünk szakadtáig ragaszkodnunk hozzá, ez egy ÉLETVITEL, amelyet annyira tehetünk magunkévá amennyire, akarjuk. Legyen az a kiindulópont, hogy mindennap teszünk valamit, az egészség, az életerő, és energia érdekében, hogy az élet számunkra élvezetes legyen.

RSS

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek